Stworzona z ognia
Proces powstawania Ballantine`s Hard Fired zaczyna się od uważnego wyselekcjonowania beczek z amerykańskiego dębu. Następnie są one dwukrotnie wypalane, dzięki czemu uwalniają się nuty wanilii, dymu i przypraw. Master Blender Ballantine`s, Sandy Hyslop osobiście sprawdza każdą beczkę i wybiera te najlepsze, do których trafi whisky Ballantine’s.
„Ballantine`s Hard Fired zawdzięcza swój charakter wypalaniu beczek, w których leżakuje. Zwęglone beczki tworzą naturalną warstwę karmelizowanych cukrów z drewna, które wchodzą w reakcję z whisky. Rezultatem jest gładka, kremowa i subtelnie dymna whisky, z wyczuwalną nutą słodkiego miodu, soczystych czerwonych jabłek i pikantnej lukrecji. Ten zbalansowany smak jest charakterystyczny dla whisky Ballantine`s, ale jednocześnie zaskakuje innym wyrazem” – powiedział Sandy Hyslop.
Monika Glimos, Senior Brand Manager Ballantine’s podkreśla, że – „Powstanie Ballantine`s Hard Fired jest naturalnym etapem rozwoju tej marki. Podwójne, naturalne zwęglenie drewna uwalnia smak, tworząc whisky, która pozostaje wierna filozofii naszego rzemiosła - autentyczności i znakomitemu smakowi. Ballantine`s Hard Fired to nowoczesna, męska whisky, która jest odpowiedzią na aktualne trendy na rynku, gdzie klienci wymagają całkiem nowych, smakowych doświadczeń podczas delektowania się szkocką”.
Ballantine`s Hard Fired 40% ma swoją światową premierę w Polsce, natomiast reszta krajów będzie musiała poczekać na premierę tego trunku aż do początku przyszłego roku.
Polska jest trzecim rynkiem dla marki Ballantine’s pod względem sprzedaży. W Polsce kategoria whisky charakteryzuje się stabilnym wzrostem, który cały czas utrzymuje się na wysokim poziomie. W porównaniu z ubiegłym rokiem pod względem wolumenu odnotowała wzrosty na poziomie 16,3%.
Ballantine’s Hard Fired jest uzupełnieniem dotychczasowego portfolio whisky Ballantine’s, na które składają się takie produkty jak: Ballantine’s Finest, Ballantine’s Brasil, Ballantine’s 12YO, Ballantine’s 17YO, Ballantine’s 21YO i Ballantine’s 30YO.
Ballantine’s Hard Fired będzie dostępny w handlu tradycyjnym oraz nowoczesnym. Wśród aktywności towarzyszących wprowadzeniu produktu na rynek zaplanowane są działania w social media oraz profilu FB marki jak również w prasie handlowej. Na produkcie pojawią się zawieszki opisujące jego smak. W sklepach znajdą się materiały budujące widoczność tego produktu. Zaplanowane są również aktywności w kanale on trade.
Ballantine`s Hard Fired – co jest w środku?- Szkocka whisky o 40% zawartości alkoholu
- Unikalny proces produkcji (podwójnie wypalane beczki dębowe po bourbonie)
- Wyczuwalne aromaty wanilii, odrobina dymu i przypraw
- Whisky, która doskonale smakuje na lodzie, jak i w koktajlach
Noty smakowe- Zapach
Słodkie, dojrzałe owoce, takie jak gruszki i czarna porzeczka, subtelne akcenty wanilii i karmelowego toffi uzupełnione o delikatny aromat dymu z ogniska
- Smak
Słodki miód, soczyste czerwone jabłka przyprawione odrobiną pikantnej lukrecji zmieszanej z miękkim dymem
- Finisz
Długi, waniliowo słodki i lekko ostry
- Kolor
Jasny, bursztynowo złoty
Ballantine’s Hard Fired – jak podawać?
Signature Serve35ml whisky Ballantine’s Hard Fired
Sposób przyrządzeniaDuża, ręcznie ciosana bryła lodu zalana porcją Ballantine’s Hard Fired. Serwować w szklance typu short.
Shot25ml whisky Ballantine’s Hard Fired
Sposób przyrządzeniaWlej whisky Ballantine’s Hard Fired do kieliszka typu shot. Podaj razem z opaloną z jednej strony ćwiartką pomarańczy ze skórką.
Hard Fired Apple35ml whisky Ballantine’s Hard Fired
Sok jabłkowy
2 krople aromatic bitters
Sposób przyrządzeniaWłóż ręcznie ciosany kawałek lodu do szklanki typu Collins. Dodaj pozostałe składniki, następnie delikatnie wymieszaj. Dodaj kilka kropli bittersa na powierzchnię koktajlu. Całość udekoruj obraną skórką z czerwonego jabłka. Podawaj z metalową rurką.
Old Fashioned50ml whisky Ballantine’s Hard Fired
12,5ml syropu klonowego
2 krople bittersa z czarnego orzecha
Sposób przyrządzeniaWłóż ręcznie ciosany lód do szklanki typu old fashioned. Dodaj składniki i mieszaj całość przez ok. minutę tak, by odpowiednio rozcieńczyć koktajl. Dodaj dwie wiśnie i jedną gruszkę nasączoną Ballantine’s Hard Fired nabite na miedziany patyczek koktajlowy, następnie umieść go na krawędzi szklanki.
Smoked Spruce50ml whisky Ballantine’s Hard Fired
15ml soku z cytryny
25ml syropu miodowego z pyłkami kwiatów
Sposób przyrządzeniaDodaj składniki do shakera i wstrząsaj bez lodu, by dokładnie je wymieszać. Dodaj lód do shakera, ponownie energicznie wstrząśnij i odcedź podwójnie przez sito, wlewając koktajl do kieliszka typu goblet. Dodaj wody z dodatkiem syropu sosnowego z kawałkiem suchego lodu umieszczonej obok koktajlu by stworzyć efekt dymu.